Wat is surimi precies?
![]() Het verhaal achter de mysterieuze krabsticks In de sushi, vissalade of poké bowl: surimi is een hot ingrediënt in de Japanse keuken. Maar deze naar krab smakende sticks zijn eigenlijk helemaal niet echt van krab gemaakt. Wat zit er dan wel in deze roodwitte staafjes? De Keuringsdienst gooit een visje uit naar het antwoord. Wat betekent surimi? Surimi is in het Japans een heel algemeen woord voor fijngehakte verwerkte vis. Het is een eeuwenoude bereidingsmethode, maar geen product op zich. De surimi die in Europa wordt gebruikt om krab mee te vervangen, is van een veel recentere aard. Het is een geliefd exportproduct waarvan maar liefst twee fabrieken de bedenkers claimen te zijn. Hoe zit dat precies? De Keuringsdienst geeft een korte geschiedenis van surimi en in het bijzonder van fop-krab. Vis in de vriezer In 1960 wordt ontdekt dat suiker gebruikt kan worden als cryoprotectant. Dit is een stof die verschillende organismen, zoals vissen en insecten, normaal zelf aanmaken om zich tegen kou te beschermen. De cryoprotectant zorgt ervoor dat de visproteïne beter beschermd is tijdens het invriezen. Hierdoor worden er nog meer toepassingen van surimi mogelijk. Krabbenpoot van koolvis Niet lang na de ontdekking van suiker als cryoprotectant wordt kanikama, de naar krab smakende surimi, uitgevonden. Zowel fabrikant Sugiyo als Osaki Suisan vermelden op hun site dat zij de bedenker zijn van wat wij kennen als surimi. Voor de inhoud van hun surimi grijpen ze naar de Alaska koolvis of Alaska pollak. Deze vis is snelgroeiend, het hele jaar door te vinden en goed bestand tegen visserij. Veel andere surimiproducenten gebruiken inmiddels ook de koolvis voor hun surimi. Restproduct met een likje rood De auteur Jae W. Park wijdt een speciaal hoofdstukje aan het ontstaan van de krabstick. Het product van Osaki werd een groot succes. Via de krabstick-surimi werd de eeuwenoude Japanse techniek een hit in de rest van de wereld. Hij nam een hapje en warempel: het bleek naar echte krab te smaken. Meneer Osaki maakte een rolletje van de vis en voorzag het van een likje rode kleurstof. De kani stick was geboren. Deze werd volgens de site in 1974 op de markt gebracht onder de naam fish stick. |