t-2,4-hexadieenzuur
2-propenylacrylzuur
Herkomst:
Een natuurlijk zuur van de bessen van de lijsterbes (Sorbus aucuparia ),
waar de naam ook aan is ontleend. Commercieel wordt het chemisch gemaakt via
verschillende processen.
Functie en eigenschappen
Sorbinezuur is een conserveermiddel, vooral werkzaam tegen schimmels en
gisten in een licht zure omgeving. Het werkt niet tegen bacterien. Het werkt
evenmin bij niet zure producten (pH boven 6.5).
Products:
Als conserveermiddel in diverse producten, zoals yoghurt, kwark,
vruchtensalades, snoep, limonade, kaasprodukten, gesneden roggebrood, cake,
diepvriespizza, garnalen, sambal, citroensap, wijn, cider, dessertsaus,
taartvulling, geconcentreerde soep.
Acceptable dagelijkse inname (ADI) :
Tot 25 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Bij de gebruikte concentraties zijn geen schadelijke effecten te
verwachten. Een zeer klein percentage van de bevolking heeft last van
pseudo-allergische reacties.
Dieetbeperkingen :
Geen. Sorbaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers
en veganisten.