t-2,4-hexadieenzuur natrium zout
2-propenylacrylzuur natrium zout
Herkomst:
Natrium zout van sorbinezuur (E200), een natuurlijk zuur van de bessen van de
lijsterbes (Sorbus aucuparia ), waar de naam ook aan is
ontleend. Commercieel wordt het chemisch gemaakt via verschillende processen.
Functie en eigenschappen
Sorbinezuur en sorbaten zijn conserveermiddelen, vooral werkzaam tegen
schimmels en gisten in een licht zure omgeving. Ze werken niet tegen bacterien.
Het werkt evenmin bij niet zure producten (pH boven 6.5). Natriumsorbaat lost
veel beter op dan sorbinezuur en wordt daardoor meer toegepast.
Productsen:
Als conserveermiddel in diverse producten, zoals yoghurt, kwark,
vruchtensalades, snoep, limonade, kaasprodukten, gesneden roggebrood, cake,
diepvriespizza, garnalen, sambal, citroensap, wijn, cider, dessertsaus,
taartvulling, geconcentreerde soep.
Acceptable dagelijkse inname (ADI) :
Tot 25 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Bij de gebruikte concentraties zijn geen schadelijke effecten te
verwachten. Een zeer klein percentage van de bevolking heeft last van
pseudo-allergische reacties.
Dieetbeperkingen :
Geen. Sorbaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers
en veganisten.