Natriummetabisulfiet
Herkomst:
Natriumzout van zwaveligzuur.
Functie en eigenschappen
Natriummetabisulfiet is een wit instabiel poeder, dat met zuurstof
reageert tot natriumsulfaat. In zure condities wordt zwaveligzuur gevormd, wat
de eigenlijke conserverende werking heeft. Het wordt gebruikt als
conserveermiddel en als bleekmiddel in levensmiddelen.
Producten:
zilveruitjes, alcoholische dranken, bakkerijproducten, vruchtensap,
aardappelproducten
Acceptable dagelijkse inname (ADI) :
Tot 0.7 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Door de oxiderende werking kan het sommige vitamines in producten
afbreken. In de lever wordt het omgezet tot sulfaat, hetgeen met de urine wordt
uitgescheiden.
Mensen met een overgevoeligheid tegen natuurlijke sulfieten moeten ook toegevoegde sulfieten vermijden (E221-228)
Dieetbeperkingen :
Geen. Zwaveldioxide en sulfieten kunnen gebruikt worden door alle
religies, vegetariers en veganisten.