Kaliummetabisulfiet
Herkomst:
Kaliumzout van zwaveligzuur.
Functie en eigenschappen
Kali ummetabisulfiet is een wit instabiel poeder, dat met zuurstof
reageert tot kaliumsulfaat. In zure condities wordt zwaveligzuur gevormd, wat de
eigenlijke conserverende werking heeft. Het wordt gebruikt als conserveermiddel
en als bleekmiddel in levensmiddelen, met name in vruchtenconserven.
Producten:
zilveruitjes, vruchtenconserven, wijn, schelpdieren
Acceptable dagelijkse inname (ADI) :
Tot 0.7 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Door de oxiderende werking kan het sommige vitamines in producten
afbreken. In de lever wordt het omgezet tot sulfaat, hetgeen met de urine wordt
uitgescheiden.
Mensen met een overgevoeligheid tegen natuurlijke sulfieten moeten ook toegevoegde sulfieten vermijden (E221-228). Het versterkt de effecten van een kater.
Dieetbeperkingen :
Geen. Zwaveldioxide en sulfieten kunnen gebruikt worden door alle
religies, vegetariers en veganisten.