Oorsprong:
Calciumzout van azijnzuur, een natuurlijk zuur. Azijnzuur komt voor in
allerlei vruchten en in hoge concentraties in alle gefermenteerde producten.
Commercieel geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie van suiker,
melasse of alcohol, of synthetisch van aceetaldehyde.
Functie en eigenschappen:
Acetaten worden gebruikt als conserveermiddelen en buffers.
Calciumacetaat wordt speciaal gebruikt in brood om de groei van bepaalde
sporenvormende bacteriën tegen te gaan.
Producten:
Brood en bakkerijproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Azijnzuur en acetaten hebben geen bijwerkingen. Acetaten zijn aanwezig
in iedere lichaamscel. Alleen mensen met (zeer zeldzame) azijnintolerantie
moeten azijnzuur en acetaten vermijden.
Dieetbeperkingen :
Geen. Azijn en acetaten kunnen gebruikt worden door alle religies,
vegetariërs en veganisten. Hoewel het uit alcohol gemaakt kan worden, bevat het
geen alcohol.