Oorsprong:
Natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde
producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel
geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook
op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm.
Functie en eigenschappen:
Melkzuur en lactaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen
gisten. Het wordt ook aan aardappelproducten toegevoegd om de stevigheid te
verbeteren. Het stabiliseert anti-oxidanten en pectines.
Producten:
Zeer veel (zure) producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Geen bijwerkingen bij volwassenen. De varianten D- en DL- melkzuur
mogen niet aan baby- of zuigelingenvoeding toegevoegd worden, aangezien de lever
nog niet in staat is deze vormen om te zetten.
Dieetbeperkingen :
Geen. Melkzuur en lactaten kunnen gebruikt worden door alle religies,
vegetariërs en veganisten. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt
het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een
melkallergie of lactose intolerantie.