Oorsprong:
Natuurlijk zuur, aanwezig in kleine hoeveelheden in zeer veel
producten. Hogere concentraties komen voor in sommige gefermenteerde producten,
zoals Zwitserse kazen. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën
in de dikke darm. Het geeft tevens de typische geur aan zweet.
Functie en eigenschappen:
Propionzuur en propionaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral
tegen schimmels. Het wordt verder ook gebruikt in bakkerijproducten om
bacterieel bederf (leng) tegen te gaan. Door de sterke geur zijn de toepassingen
echter beperkt.
Producten:
Brood en bakkerijproducten, vlees en vleesproducten, pizza
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Geen bijwerkingen. Propionzuur is een normaal vetzuur en vormt een
onderdeel in veel stofwisselingsprocessen in het lichaam.
Dieetbeperkingen :
Geen. Propionzuur en propionaten kunnen gebruikt worden door alle
religies, vegetariërs en veganisten.