Oorsprong:
Natriumzout van melkzuur (E270), een natuurlijk zuur, geproduceerd door
melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten
zijn rijk aan melkzuur. Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van
melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in
de dikke darm.
Functie en eigenschappen:
Melkzuur en lactaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen gisten. Het stabiliseert anti-oxidanten en pectines en wordt aan allerlei producten toegevoegd om uitdroging te voorkomen.
Producten:
Kaas, snoep en suikerwerk, ijs, vlaaivulling, vruchten op sap, soep
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Geen bijwerkingen bij volwassenen. De varianten D- en DL- melkzuur mogen niet
aan baby- of zuigelingenvoeding toegevoegd worden, aangezien de lever nog niet
in staat is deze vormen om te zetten.
Dieetbeperkingen :
Geen. Melkzuur en lactaten kunnen gebruikt worden door alle religies,
vegetariërs en veganisten. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt
het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een
melkallergie of lactose intolerantie.