Oorsprong:
Calciumzout van melkzuur (E270),
een natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde
producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel
geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook
op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm.
Functie en eigenschappen:
Melkzuur en lactaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen gisten.
Het versterkt de structuur van groente, fruit en aardappelen tijdens de
verwerking. Het is tevens een anti-oxidant.
Producten:
room, kaas, ijs, soep, bakpoeder
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Geen bijwerkingen bij volwassenen. De varianten D- en DL- melkzuur mogen niet
aan baby- of zuigelingenvoeding toegevoegd worden, aangezien de lever nog niet
in staat is deze vormen om te zetten.
Dieetbeperkingen :
Geen. Melkzuur en lactaten kunnen gebruikt worden door alle religies,
vegetariërs en veganisten. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt
het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een
melkallergie of lactose intolerantie.