Herkomst:
Citroenzuur is een onderdeel van iedere levende cel, aangezien het een
sleutelrol speelt in de stofwisseling van de cel. In hoge concentraties komt het
voor in citrusvruchten, maar ook in kiwi aardbeien en ander zacht fruit.
Commercieel wordt het gemaakt door fermentatie van melasse door de schimmel Aspergillus
niger.
Functie en eigenschappen
Citroenzuur heeft vele verschillende functies. Het versterkt de antioxidant
werking van antioxidanten, maar heeft zelf geen antioxidant werking. De
belangrijkste functies zijn zuurteregelaar en als aromacomponent. Het versterk
de gel in jams en marmelades en voorkomt de bruining van fruit en producten met
vruchten
Producten:
zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Citroenzuur is een normale stof in ons lichaam en wordt door het lichaam
opgenomen zonder enige bijwerking. Er zijn wel mensen bekend met een (zeer
zeldzame) citroenzuurintolerantie, deze moeten ook alle soorten zacht fruit,
bessen en producten met deze vruchten vermijden. Het veroorzaakt geen kanker,
voor de achtergrond van dit ´Broodje-Aap´ verhaal, zie hier.
Dieetbeperkingen :
Citroenzuur en citraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers
en veganisten. Ze geven geen allergische reacties bij mensen met allergie voor
citrusvruchten, aangezien citroenzuur uit suiker gemaakt wordt en niet uit deze
vruchten.