E331(i) mononatriumcitraat
E331(ii) dinatriumcitraat
E331(iii) trinatriumcitraat
Herkomst:
Natriumzouten van citroenzuur. Citroenzuur is een onderdeel van iedere
levende cel, aangezien het een sleutelrol speelt in de stofwisseling van de cel.
In hoge concentraties komt het voor in citrusvruchten, maar ook in kiwi
aardbeien en ander zacht fruit. Commercieel wordt het gemaakt door fermentatie
van melasse door de schimmel Aspergillus niger.
Functie en eigenschappen
Citroenzuur en citraten hebben vele verschillende functies. Het versterkt de
antioxidant werking van antioxidanten, maar heeft zelf maar weinig antioxidant
werking. De belangrijkste functies zijn zuurteregelaar en als aromacomponent.
Het versterkt de gel in jams en marmelades en voorkomt de bruining van fruit en
producten met vruchten
Producten:
zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
geen limiet
Bijwerkingen :
Citroenzuur is een normale stof in ons lichaam en wordt door het lichaam
opgenomen zonder enige bijwerking. Er zijn wel mensen bekend met een (zeer
zeldzame) citroenzuurintolerantie, deze moeten ook alle soorten zacht fruit,
bessen en producten met deze vruchten vermijden. Het veroorzaakt geen kanker,
voor de achtergrond van dit ´Broodje-Aap´ verhaal, zie hier.
Dieetbeperkingen :
Citroenzuur en citraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers
en veganisten. Ze geven geen allergische reacties bij mensen met allergie voor
citrusvruchten, aangezien citroenzuur uit suiker gemaakt wordt en niet uit deze
vruchten.