Herkomst:
Natuurlijk zuur, aanwezig in vele soorten fruit en groente. Commercieel
gemaakt uit fosfaaterts, gewonnen in de VS.
Functie en eigenschappen
Gebruikt als zuurteregelaar en om metalen te binden. Verder enkele specifieke
functies, zoals het verbeteren van de zoutindringing bij het pekelen van
vleeswaar en als antioxidant.
Producten:
zeer veel producten, vooral cola, vlees en kaasproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
tot max. 70 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Fosforzuur en fosfaten zijn essentiële mineralen voor het lichaam. Toepassing is
beperkt omdat het sterk bindt aan calcium, en hoge concentraties dus tot een
calciumtekort kunnen leiden. Zelf heeft het geen bijwerkingen.
Dieetbeperkingen :
Fosforzuur en fosfaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers en
veganisten. Hoewel dierlijke botten vooral bestaan uit fosfaten, worden deze
niet gebruikt voor commerciële winning van fosfaten.