E420(i) Sorbitol
E420(ii) Sorbitolstroop
Herkomst:
Een natuurlijke suiker-alcohol, die voorkomt in allerlei soorten fruit, zoals
appels, pruimen, kersen en druiven. Commercieel wordt het gemaakt uit glucose
(druivensuiker).
Functie en eigenschappen
Stabilisator en laag-energetische zoetstof en vulmiddel.
Producten:
Zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen limiet. Het mag echter niet toegevoegd worden aan
zuigelingenvoeding, aangezien het laxerend werkt bij zuigelingen.
Bijwerkingen :
Sorbitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als
fructose. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de
darmflora gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen
voor krampen, winderigheid en diarrhee. Bij intolerante personen werkt het
laxerend. Bij normale gebruik en toepassingen zijn er geen bijwerkingen te
verwachten, deze treden pas op bij inname van 25-30 gram in één keer. Bij
intolerante personen kunnen effecten echter al bij 5 gram voorkomen.
Dieetbeperkingen :
Sorbitol kan gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten. De naam suiker-alcohol is een chemische definitie, het bevat geen alcohol (ethanol).