Herkomst:
Synthetische vetten, verkregen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren
kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het
vrijwel altijd plantaardig vet. Het gaat hierbij meestal om een mengsel van
allerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet.
Functie en eigenschappen
Emulgatoren en stabilisatoren.
Producten:
In zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen vastgesteld.
Bijwerkingen :
Geen bekend. Het wordt door het lichaam gewoon als vet gezien, de stoffen worden
ook gevormd van nature bij de afbraak van vet in het lichaam.
Dieetbeperkingen :
Hoewel vrijwel altijd afkomstig van plantaardige olie, is het gebruik van
dierlijk vet, inclusief varkensvet, niet uit te sluiten. Hierdoor zullen
bepaalde groepen, zoals veganisten, moslims en joden, deze producten over het
algemeen vermijden. Alleen via de producent is te achterhalen wat de oorsprong
van de vetzuren is. Chemisch is er geen onderscheid te maken tussen dierlijke of
plantaardige vetzuren.