Herkomst:
Combinatie van vetzuren en propaandiol, een analoog van glycerol dat normaal
voorkomt in vet. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong
zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet. Het gaat hierbij
meestal om stearine-, palmitine-, olie- en myristinezuur.
Functie en eigenschappen
Emulgatoren en stabilisatoren.
Producten:
Bakkerijproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 25 mg/kg lichaamsgewicht voor totaal propyleenglycol
Bijwerkingen :
Beide onderdelen zijn normale lichaamseigen stoffen, die dus ook gewoon verwerkt
worden in het lichaam. Propyleenglycol kan in hoge concentraties eczeem
veroorzaken, dit is echter zelden het geval bij gebruik inlevensmiddelen.
Dieetbeperkingen :
Hoewel vrijwel altijd afkomstig van plantaardige olie, is het gebruik van
dierlijk vet, inclusief varkensvet, niet uit te sluiten. Hierdoor zullen
bepaalde groepen, zoals veganisten, moslims en joden, deze producten over het
algemeen vermijden. Alleen via de producent is te achterhalen wat de oorsprong
van de vetzuren is. Chemisch is er geen onderscheid te maken tussen dierlijke of
plantaardige vetzuren.