Herkomst:
Combinatie van melkzuur, glycerol, vetzuren en propaandiol, een analoog van
glycerol dat normaal voorkomt in vet. De vetzuren kunnen van dierlijke of
plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig
vet. Het gaat hierbij meestal om stearine-, palmitine-, olie- en myristinezuur.
Alle onderdelen zijn normale lichaamseigen stoffen.
Functie en eigenschappen
Emulgatoren en stabilisatoren.
Producten:
Bakkerijproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 25 mg/kg lichaamsgewicht voor totaal propyleenglycol
Bijwerkingen :
Alle onderdelen zijn normale lichaamseigen stoffen, die dus ook gewoon verwerkt
worden in het lichaam. Propyleenglycol kan in hoge concentraties eczeem
veroorzaken, dit is echter zelden het geval bij gebruik in levensmiddelen.
Dieetbeperkingen :
Hoewel vrijwel altijd afkomstig van plantaardige olie, is het gebruik van
dierlijk vet, inclusief varkensvet, niet uit te sluiten. Hierdoor zullen
bepaalde groepen, zoals veganisten, moslims en joden, deze producten over het
algemeen vermijden. Alleen via de producent is te achterhalen wat de oorsprong
van de vetzuren is. Chemisch is er geen onderscheid te maken tussen dierlijke of
plantaardige vetzuren.