Ook wel E479b
Herkomst:
Geproduceerd door het verwarmen van sojaolie met vrije vetzuren. De vetzuren
kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het
vrijwel altijd plantaardig vet. Het gaat hierbij meestal om stearine-,
palmitine-, olie- en myristinezuur. Alle onderdelen zijn normale lichaamseigen
stoffen. Het is een mengsel van vele verschillende componenten.
Functie en eigenschappen
Emulgatoren en stabilisatoren.
Producten:
Bakkerijproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 30 mg/kg lichaamsgewicht voor totaal propyleenglycol
Bijwerkingen :
Alle onderdelen zijn normale vetten, die dus ook gewoon verwerkt worden in het
lichaam.
Dieetbeperkingen :
Hoewel vrijwel altijd afkomstig van plantaardige olie, is het gebruik van
dierlijk vet, inclusief varkensvet, niet uit te sluiten. Hierdoor zullen
bepaalde groepen, zoals veganisten, moslims en joden, deze producten over het
algemeen vermijden. Alleen via de producent is te achterhalen wat de oorsprong
van de vetzuren is. Chemisch is er geen onderscheid te maken tussen dierlijke of
plantaardige vetzuren.