Steeds vaker worden we ons bewust van het feit dat er steeds
meer toevoegingen, al dan niet nuttig of gezond, in ons voedsel worden verwerkt
uit zuiver economische overwegingen.
Ik wil op deze site een bijdrage leveren om jullie hiervan
bewust te maken en een handvat aan te reiken om voor je zelf en je kinderen een
verantwoorde keuze te kunnen maken uit het oerwoud van toevoegingen.
Het beste is natuurlijk zelf uit verse ingrediënten maaltijden
en dranken te bereiden maar ik begrijp best dat dit in de huidige tijd vaak
niet mogelijk is.
Mede doordat we zo langzamerhand gedwongen worden allemaal te
moeten werken om op een redelijke wijze in ons onderhoud te kunnen voorzien
blijft er dus vaak geen tijd
voldoende over voor verantwoorde voedselbereidingen.
Hierdoor kopen we veel kant en klare producten. Deze zitten vaak vol met toevoegingen
uit een oerwoud van E-nummers.
Deze nummers zijn voor de meesten van ons absoluut
nietszeggend en we nemen er dan ook niet de tijd voor de ingrediëntenlijst door
te nemen. Wanneer je echter gevoelig bent voor allergieën is het goed om hier zo
af en toe eens aandacht aan te besteden.
Om dit wat eenvoudiger te maken heb ik een lijst
met alle in gebruik zijnde E-nummers hier links gepubliceerd. Door op het nummer te klikken kun je alle
informatie vinden betreffende dit nummer.
(mocht u een nummer tegenkomen dat u mist op
deze pagina dan stel ik het op prijs dat u dit laat weten via E-mail:
mail@joopvankleef.nl dan kan
dat worden toegevoegd
Wat is een E-nummer?
E-nummers zijn codes voor goedgekeurde stoffen
die aan voedingsmiddelen toegevoegd mogen worden. Dit gebeurt om
bijvoorbeeld de smaak, kleur, geur of de houdbaarheid van een product te
beïnvloeden. E-nummers zijn in de jaren zestig ingevoerd door de
toenmalige Europese Economische Gemeenschap om toevoegingen in voeding
te reguleren. Dit begon in 1962 met een lijst van kleurstoffen.
Fabrikanten mochten vanaf dat moment alleen nog maar goedgekeurde
kleurstoffen toevoegen en werden verplicht ze op het etiket te zetten.
Om ruimte te besparen kreeg elke stof de letter E (van Europa) met een
getal erachter. Later werden ook hulpstoffen als verdikkingsmiddelen,
aroma’s en zoetstoffen aan de lijst toegevoegd.
Waar komen E-nummers vandaan?
Sommige E-nummers worden uit natuurlijke
materialen gewonnen. Ze komen bijvoorbeeld uit groente, fruit, bomen en
planten. De zoetstof steviolglycosiden (E 960) wordt bijvoorbeeld met
een complex en chemisch proces uit de bladeren van de steviaplant
gehaald. Sommige additieven, zoals azo-kleurstoffen, komen helemaal niet
voor in de natuur. Die worden kunstmatig gemaakt in een fabriek door
stoffen chemisch te bewerken.
Zijn ze slecht voor je?
E-nummers zijn stoffen die veilig zijn
bevonden door de European Food Safety Authority (EFSA). Het EFSA maakt
daarvoor gebruik van strenge controles en procedures. De kans is groot
dat de E-nummers beter gecheckt zijn dan ons eten zelf. Van een
toevoeging is dan ook precies bekend wat het doet, terwijl dat voor
sommige natuurlijke stoffen niet zo hoeft te zijn. Daarnaast is ook
vastgelegd welke toevoegingen in welke producten gebruikt mogen worden
en hoeveel er in mag zitten. Bovendien maakt je lichaam volgens
voedselexperts geen onderscheid tussen een E-nummer dat van nature al
ergens in zit of dat is toegevoegd. De moleculen zijn precies hetzelfde
en de verwerking door je lichaam dus ook.
Zijn de toevoegingen geschikt voor iedereen?
Sommige E-nummers hebben een dierlijke
oorsprong. De rode kleurstof E120 (cochenille extract, karmijnzuur,
karmijn) komt van schildluizen en de emulgator en stabilisator E483
(stearyltartraat) wordt gemaakt met varkensvet. Deze stoffen zijn dus
niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en in het laatste geval voor
mensen die halal of koosjer willen eten. Mensen die overgevoelig zijn
voor sulfiet moeten uitkijken voor nummers E220 tot en met E228. Deze
stoffen zijn sulfieten en kunnen bij mensen met astma
ademhalingsproblemen veroorzaken. En mensen met de aandoening
‘fenylketonurie’ (PKU) moeten ook opletten. Zij missen een enzym
waardoor ze aminozuur
fenylalanine niet goed kunnen afbreken. Dit aminozuur wordt gevormd uit
aspartaam. Een ophoping van fenylalanine kan schadelijk zijn voor de
hersenen. E-nummers zijn dus niet voor iedereen geschikt, maar voor het
overgrote deel van de bevolking wel veilig.
Bron:
Keuringsdienst van waarde |
|