|
|
|
Terwijl de ene schimmel lekker smaakt, is de ander gevaarlijk. Het is
dan ook moeilijk te onthouden welk beschimmeld product je gelijk weg
moet gooien of waarvan je een stuk kan wegsnijden. |
Wat zijn schimmels?
Schimmels (fungi) zijn micro-organismen, die bestaan uit draden. Ze zijn
er wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur. Ongezien
verspreiden deze micro-organismen zich door je koeling of voorraadkast.
Schimmels kunnen erg nuttig en smaakvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan
champignons, truffels en in blauwschimmelkaas.
Andere schimmels kunnen gifstoffen (mycotoxinen) aanmaken, zoals appels,
selderij, druivensap, bepaalde kruiden, noten en granen. Het eten
hiervan kan leiden tot voedselvergiftiging. In enkele gevallen zouden
deze gifstoffen zelfs kankerverwekkend zijn. Gooi daarom deze
beschimmelde producten gelijk weg.
|
Wat moet je nog meer direct weggooien?
- Kliekjes zoals stukjes vlees,
stoofschotels en stamppotten, maar ook gekookte rijst of pasta.
- Brood, koekjes en gebak. Ook bij
minimale schimmel doe je dit, omdat het zich bij droog, poreus
voedsel snel kan verspreiden.
- Groenten en (zacht) fruit met een
hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten. De
schimmel kan in de oppervlakte gaan zitten, waardoor het hele
product beschimmelt.
- Vleeswaren.
- De meeste schimmelkazen blijven
eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort.
Dat is soms bij brie en camembert het geval.
- Zachte kazen, zoals roomkaas en
hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
- Yoghurt en zure room.
- Jams en compotes (appelmoes). De
schimmels produceren de giftige stof mycotoxinen.
- Noten, pindakaas of andere
notenpasta’s, maar ook peulvruchten. Het risico op schimmel is hoog
bij voeding, die gemaakt is zonder conserveermiddelen.
|
Bij welke producten kan je een stuk wegsnijden?
- Kleine plekken op groenten en
(hard) fruit met een relatief laag vochtgehalte kan je wegsnijden.
Denk aan kool, wortel en paprika. Ronde plekken op bijvoorbeeld
sinaasappels moet je ruim afsnijden (2,5 centimeter).
- De schimmel bij harde kaas groeit
alleen aan de buitenkant. Door de plek ruim weg te snijden (2,5
centimeter) kan je het product nog prima eten. Verpak harde kaas wel
goed, dit bacteriegroei (deels) tegenhouden.
- Blauwschimmelkazen zoals roquefort,
gorgonzola en stilton kan je hetzelfde behandelen als harde kaas.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter).
- Schimmel is normaal op houdbare
producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel
op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
|
Hoe ga je besmetting door schimmels tegen:
- Bewaar verse producten zoals vlees
en groenten in de koelkast.
- Bewaar verse producten zoals
kruiden en brood op een droge plek.
- Dek voedsel in de koelkast af.
- Gooi beschimmelde producten weg.
|
|
Bron
-
Voedingscentrum
- United Food
Safety and Inspection Service
|