Wat is
surimi precies? Het verhaal achter de mysterieuze krabsticks
In de
sushi, vissalade of poké bowl: surimi is een hot ingrediënt in de
Japanse keuken. Maar deze naar krab smakende sticks zijn eigenlijk
helemaal niet echt van krab gemaakt. Wat zit er dan wel in deze
roodwitte staafjes? De Keuringsdienst gooit een visje uit naar het
antwoord.
Wat
betekent surimi?
Surimi is
in het Japans een heel algemeen woord voor fijngehakte verwerkte vis.
Het is een eeuwenoude bereidingsmethode, maar geen product op zich.
De surimi
die in Europa wordt gebruikt om krab mee te vervangen, is van een veel
recentere aard. Het is een geliefd exportproduct waarvan maar liefst
twee fabrieken de bedenkers claimen te zijn. Hoe zit dat precies? De
Keuringsdienst geeft een korte geschiedenis van surimi en in het
bijzonder van fop-krab.
Vis in de
vriezer
De oudste
verwijzing naar surimi wordt gevonden in een Japanse bron uit 1115. In
de eeuwen daarna kan men steeds verfijndere surimi maken, en worden er
steeds meer toepassingen voor bedacht.
In 1960
wordt ontdekt dat suiker gebruikt kan worden als cryoprotectant. Dit is
een stof die verschillende organismen, zoals vissen en insecten, normaal
zelf aanmaken om zich tegen kou te beschermen. De cryoprotectant zorgt
ervoor dat de visproteïne beter beschermd is tijdens het invriezen.
Hierdoor worden er nog meer toepassingen van surimi mogelijk.
Krabbenpoot van koolvis
Niet lang
na de ontdekking van suiker als cryoprotectant wordt kanikama, de naar
krab smakende surimi, uitgevonden. Zowel fabrikant Sugiyo als Osaki
Suisan vermelden op hun site dat zij de bedenker zijn van wat wij kennen
als surimi.
Sugiyo
heeft een overzichtelijke tijdlijn waarin de geschiedenis van de fabriek
beschreven wordt. Volgens de site brengen zij in 1972 kaniashi op de
markt, wat vertaald ‘krabbenpoot’ betekent. Maar ze omschrijven het
product als ‘visplakken die naar krab smaken’.
Voor de
inhoud van hun surimi grijpen ze naar de Alaska koolvis of Alaska
pollak. Deze vis is snelgroeiend, het hele jaar door te vinden en goed
bestand tegen visserij. Veel andere surimiproducenten gebruiken
inmiddels ook de koolvis voor hun surimi.
Restproduct met een likje rood
Het
bedrijf van Osaki Suisan heeft een heel gedetailleerd verhaal over hun
creatie van de goedkope imitatiekrab. De uitvinder, meneer Osaki, zou op
een dag toevallig langs een machine zijn gelopen waar vis en krab in
verwerkt werd. Een restproduct wat daarvan over bleef was een geplet
restant van vis, gemengd met het vocht van de krab.
Hij nam
een hapje en warempel: het bleek naar echte krab te smaken. Meneer Osaki
maakte een rolletje van de vis en voorzag het van een likje rode
kleurstof. De kani stick was geboren. Deze werd volgens de site in 1974
op de markt gebracht onder de naam fish stick.
Roze-wit
rolletje
Naar
eigen zeggen was fabrikant Sugiyo officieel eerder op de markt met een
surimi-stick. Maar ze verkochten toen niet het product dat wij kennen
als surimi.
Het is
niet helemaal duidelijk of het verhaal van meneer Osaki en de visfabriek
enigszins geromantiseerd is. Naar krab smakende plakken vis bestonden
immers al. Maar zij waren wel de eersten die de vis tot een roze-wit
rolletje verwerkten. Dit wordt erkend in Surimi and Surimi Seafood, een
dik boekwerk dat zich volledig richt op surimi-techniek.
De auteur
Jae W. Park wijdt een speciaal hoofdstukje aan het ontstaan van de
krabstick. Het product van Osaki werd een groot succes. Via de
krabstick-surimi werd de eeuwenoude Japanse techniek een hit in de rest
van de wereld.