Ondernemingsklimaat versterken

Voor bedrijven is duidelijk, stabiel en voorspelbaar beleid belangrijk. Alleen daarmee kunnen zij beslissingen nemen voor lange termijn. Dit kabinet staat voor stabiel en voorspelbaar (fiscaal) beleid, bijvoorbeeld als het gaat om het reguliere vennootschapsbelastingtarief (vpb), een voldoende aantrekkelijke fiscale kenniswerkersregeling, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Innovatiebox.
Het kabinet voert lastenverlichtingen door voor het bedrijfsleven, zoals het terugdraaien van de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, het terugdraaien afschaffing inkoop eigen aandelen, de verlaging van de renteaftrekbeperking vpb naar 25%, het terugdraaien van de verhoging van de CO2-heffing industrie en het terugdraaien van de verhoging van de Energiebelasting.
Het kabinet vervolgt het onderzoek naar een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie bij startups en scale-ups.

Ondernemers moeten betere toegang tot financiering krijgen. Daartoe ontwikkelt het kabinet de Financieringshub, waarmee mkb’ers makkelijker financiering kunnen vinden. Deze zal eind dit jaar gelanceerd worden. Op de aanbevelingen van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Bedrijfsfinanciering zal het kabinet dit najaar reageren. We geven opvolging aan de samenwerking voortkomend uit het Nationaal Convenant MKBfinanciering om zo samen met onder meer de financiële sector (bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Banken, Stichting MKB Financiering, MKB-NL, Qredits, Invest-NL en Invest International) een optimaal functionerend financieringsklimaat te creëren.

Via een Pact Ondernemingsklimaat wil het kabinet het vertrouwen van ondernemers versterken door samen met ondernemers, experts uit het bedrijfsleven, sociale partners en wetenschap het ondernemingsklimaat te verbeteren. Zo geven we ondernemers een stem en uiten we tegelijkertijd onze waardering voor ondernemerschap. Hiertoe organiseert het kabinet dit najaar een ondernemingsklimaattop. Het Ministerie van Economische zaken en haar minister zullen via een ministeriële stuurgroep sturing geven en toezicht houden op de realisatie van deze ambities, inclusief de verlaging van de regeldruk (zoals bijvoorbeeld aanpak nationale koppen).

Randvoorwaarden zijn ook van belang. Om bedrijfsactiviteiten voort te zetten, uit te breiden en te vergroenen zal netcongestie zo snel mogelijk moeten worden verminderd. Dat doen we door het Landelijk Actieplan Netcongestie te versterken en de benodigde energie-infrastructuur te realiseren, zie ook hoofdstuk 5. Onze uitstekende internationale netwerk – met mainports als Schiphol, Brainport en Havengebied Rotterdam - is altijd een belangrijke factor geweest voor ons vestigingsklimaat. Daarom vindt het kabinet het belangrijk de netwerkkwaliteit deze mainports te behouden, zie ook hoofdstuk 3b. Daarnaast zorgen we ervoor dat faillissementen, met name van het mkb, beter en sneller kunnen worden afgewikkeld, met oog voor de belangen van betrokken partijen.