Kernenergie

Kernenergie kan als betrouwbare energiebron een sleutelrol spelen in een duurzaam en robuust energiesysteem. Kernenergie vormt een regelbare baseload die niet weersafhankelijk is en vermindert daarmee de behoefte aan flexibiliteitsmaatregelen en opslag. Ook zorgt kernenergie voor verdere diversificatie van het energiesysteem. De voorbereidingen op de bouw van twee kerncentrales worden doorgezet, en de kerncentrale in Borssele blijft open. We werken toe naar een aanbesteding en besluiten over de rol van de Nederlandse overheid in de financiering van de bouw (medio 2025). Aanvullend op de eerder in gang gezette stappen voor de realisatie van twee kerncentrales, bouwt het kabinet twee extra kerncentrales in Nederland, waarbij ook de mogelijkheden voor meerdere kleine centrales worden betrokken.
Het verkennen van mogelijke locaties en een integrale afweging van ruimtelijke belangen is daarbij cruciaal.
Bij het uitwerken van ruimtelijke randvoorwaarden voor kleine modulaire centrales wordt de samenhang gezocht met de Nota Ruimte. Het kabinet richt besluitvorming met snelheid en zorgvuldigheid in, met oog voor participatie en draagvlak.

Met het programma voor Small Modular Reactors (SMR’s) verkent het kabinet de mogelijkheden om op termijn ook kleine modulaire kernreactoren te realiseren in Nederland. Hierbij worden eerst de potentie en randvoorwaarden voor de ontwikkeling en bouw van SMR’s in Nederland onderzocht.
Het kabinet werkt toe naar een nationale visie op SMR’s medio 2025, in overleg met medeoverheden.
Bij de uitbreiding van kernenergie in Nederland vraagt het veilig beheer van radioactief afval voor de veiligheid en gezondheid nu en in de toekomst extra aandacht. Het kabinet verkent daarom wat nodig is om het besluitvormingsproces naar voren te halen om tot een veilige eindberging te komen. Ook wordt bekeken of middelen uit het Klimaatfonds vrijgemaakt kunnen worden voor additionele investeringen in de capaciteit van de Autoriteit voor Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Bovendien worden het meetnet en de ongevalsorganisatie (RIVM) toekomstbestendig gemaakt. Nederland werkt in de EU samen om de uitrol van kernenergie te versnellen, onder andere op kennisuitbreiding, het versterken van
de nucleaire waardeketen en eventuele opslag van radioactief afval.