Klimaatadaptatie

Door klimaatverandering wordt het natter in de winters, droger en warmer in de zomers.
De weersextremen nemen toe, ook in Caribisch Nederland. De bodem en het grond- en oppervlaktewater verzilt. Het kabinet presenteert daarom in 2026 een nieuwe Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS) met doelen voor infrastructuur, zoetwaterbeschikbaarheid, gezondheid, wonen, cultureel erfgoed, landbouw en natuur.
Er komt een kabinetsbrede actieagenda hitte (2025).
In 2024-2025 worden bovenregionale stresstesten wateroverlast uitgevoerd. Dan weten we wat de effecten kunnen zijn van een vergelijkbare bui als in Limburg (in 2021) (‘waterbom’). In het najaar 2026 komt het kabinet met een beleidsprogramma ‘Bodem, Ondergrond en Grondwater’ zodat bodems klimaatbestendiger zijn.

Voor de funderingsproblematiek is er een nationale aanpak. In het najaar van 2026 ontvangt de Kamer een kwetsbaarheidsanalyse van de infrastructuur voor bodemdaling. Het KNMI gaat eerder en gerichter (lokaler) waarschuwen om risico’s terug te dringen en schade en slachtoffers  te beperken. Ten behoeve van de stabiliteit van andere landen, zet het kabinet internationaal in op een integrale benadering van klimaatadaptatie waarbij ruimtelijke ordening, waterbeheer en voedselzekerheid centraal staan.
Dit doet het kabinet middels klimaatdiplomatie, bilaterale samenwerking en export van onze kennis en kunde.