Landbouw en landgebruik

De klimaat- en energieopgave in de sectoren landbouw en landgebruik vergt bijzondere aandacht aangezien er veelal sprake is van biologische processen en er samenhang is met andere opgaven ten aanzien van water, natuur, mest, stikstof, dierenwelzijn en een duurzaam economisch perspectief voor de sector.
Deze opgaven worden zoveel mogelijk tegelijk aangepakt. Het kabinet stimuleert emissiereductie, onder andere door innovaties op het gebied van stal, management, voer, fokkerij en mest. Het moet gaan om bewezen maatregelen die broeikasgasemissie reduceren zodat de boer toekomstgericht kan investeren.

Het kabinet houdt vast aan de bestaande doelen en afspraken en werkt aan de omslag naar doelsturing.
De landelijke klimaatopgave voor de landbouw wordt waar nodig en mogelijk doorvertaald naar
bedrijfsspecifieke en gebiedsspecifieke doelen.
Om de klimaatopgave voor de landbouw haalbaar te maken, zowel op bedrijfsniveau als voor de sector als geheel, is het van belang dat de ontwikkeling van de sector daartoe wordt ondersteund, bijvoorbeeld door ruimhartige en vrijwillige beëindigingsregelingen.

Het doel is om koolstofvastlegging te versterken, bijvoorbeeld via vernatting van veenweiden, duurzaam beheer van landbouwbodems, het uitvoeren van de Bossenstrategie en het realiseren van natte natuur. Groenblauwe-dooradering en Agroforestry en ecosysteemdiensten dragen daarnaast bij aan alternatieve verdienmodellen voor de landbouw.

Het samenhangend pakket voor de glastuinbouw wordt doorgezet, met het convenant als belangrijk onderdeel. Voor de realisatie van de opgave zijn beschikbaarheid van biogene CO2 als meststof, tijdige realisatie van energie-infrastructuur en het tegengaan van netcongestie van belang.