De grootste bezuinigingen worden hieronder toegelicht:

• De subsidie voor de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) wordt afgeschaft. Het programma MDT is een programma dat in samenwerking met jongeren, andere ministeries, scholen, maatschappelijke organisaties, gemeenten en het bedrijfsleven tot stand is gekomen. Samen met dit netwerk werken we aan een plan zodat we de fundamenten en geleerde lessen van het programma kunnen behouden en overdragen.

• Met de regeling Brede brugklassen worden voscholen gestimuleerd om brugklassen zo in te richten dat leerlingen met verschillende basisschooladviezen bij elkaar in de klas zitten. Deze subsidieregeling wordt per 2025 beëindigd. Het programma School en Omgeving wordt gekort met € 155 miljoen vanaf 2026. Het programma wordt beperkt voortgezet, waarbij we prioriteren  op de scholen met de 5% hoogste relatieve onderwijsachterstandsscores.


• De investeringen in de sectorplannen zetten we voort: de sectorplannen zijn een effectief middel om via profilering en efficiënte samenwerking de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek hoog te houden. We stoppen met de startersbeurzen en verlagen vanaf 2030 de financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


• De invulling van de generieke subsidietaakstelling is verwerkt met concrete verlaging van budgetten in de OCW-begroting 2025. Ook de taakstelling voor 2026 en verder is voorlopig verwerkt. Voor de begrotingsbehandeling in november ontvangt de Tweede Kamer een kamerbrief en een Nota van Wijziging met daarin de definitieve verdeling van de subsidietaakstelling vanaf 2026.


• We gaan het aantal internationale studenten verminderen. Hierbij hoort een besparing, tot  €293 miljoen structureel. Onder andere door de Wet internationalisering in balans. Deze wet heeft ot doel om de positie van de Nederlandse taal op hogescholen en universiteiten te versterken.

Ook krijgen instellingen de mogelijkheid voor een capaciteitsfixus op trajectniveau en is, onder voorwaarden, een noodfixus mogelijk voor niet- EER studenten.

• We werken de langstudeermaatregel uit in overleg met universiteiten, hogescholen en studenten. We kijken daarbij in brede zin naar de uitvoerbaarheid en naar manieren voor instellingen en studenten om langstuderen tegen te gaan.


• Op het Fonds Onderzoek en Wetenschap bezuinigen we door minder te investeren in nieuwe grootschalige wetenschappelijke infrastructuur en door de financiering van het Regieorgaan Open Science NL en van NWO te verlagen. We stoppen met een deel van de stimuleringsbeurzen. Het resterende deel wordt doelmatiger ingezet voor hetzelfde beleidsdoel.