Doorbreken

Samen met partners doorbreken we criminele netwerken, handels- en geldstromen. We intensiveren de anti-witwas aanpak door de grootste witwasrisico’s, zoals ondergronds bankieren, aan te pakken. De aanpak wordt verder verbeterd door de implementatie van het Europese anti-witwaspakket, inclusief de mogelijkheden tot gegevensdeling tussen poortwachters. We houden daarbij aandacht voor privacywaarborgen, de toegang van gewone burgers tot financiële diensten en hun mogelijkheden om te ondernemen. Daarnaast verruimen we de mogelijkheden om crimineel vermogen af te pakken door de implementatie van de EU-richtlijn op confiscatie. Afgepakt crimineel vermogen investeren we zo veel mogelijk (zichtbaar) in de maatschappij.

We maken samen met private partners logistieke nooppunten weerbaarder en veiliger. We werpen fysieke en technologische barrières op, zetten in op weerbaarheid van personeel en maken het uithalers extra moeilijk. Daardoor worden lucht en zeehavens minder aantrekkelijk voor criminele activiteiten.
We blijven inzetten op de huidige mainports en breiden de aanpak in het Noordzeekanaalgebied, de bloemenveilingen en in Zeeland/West-Brabant uit.
Het kabinet investeert hier structureel in.


In Europees verband hebben we als Nederland een voortrekkersrol in de samenwerking via de coalitie tegen georganiseerde criminaliteit. We zetten in op informatie-uitwisseling via bestaande en nieuwe EUsystemen. We versterken de samenwerking met de bron-en transitlanden van cocaïne om daar drugs al tegen te houden. Samen met het Caribisch deel van het Koninkrijk ontwikkelen we een integrale aanpak van ondermijning. Daarnaast breiden we de samenwerking uit met landen waar crimineel vermogen wordt witgewassen en/of geïnvesteerd. Om het winstmodel van criminelen schade toe te brengen voorkomen we dat zij drugs uit Nederland exporteren door daders te bestraffen en barrières op te werpen.