Maatschappelijke onrust en demonstraties:

Er wordt scherper onderscheid gemaakt tussen (vreedzaam) demonstreren en orde verstorende acties. Demonstreren is een grondrecht maar wanordelijkheden, bedreigingen tegen anderen of openbaar geweld waar demonstranten over de grenzen van het strafrecht heen gaan zijn onacceptabel.
Met burgemeesters, politie, OM en anderen die een bijdrage kunnen leveren  wordt gesproken over een optimale mix van maatregelen om vreedzame demonstraties te faciliteren maar ook kordaat op te treden tegen diegenen die zich niet aan de wet houden. Notoire relschoppers worden hard aangepakt.
Om te zorgen dat de politie slagvaardig kan optreden tegen openbare ordeverstoringen, stelt het kabinet structureel middelen beschikbaar ten behoeve van de paraatheid van de mobiele eenheden, en het uitbreiden van de bevoegdheden van de politie om informatie te vergaren over (potentieel) grootschalige openbare ordeverstoringen. Daarnaast wordt door het WODC een onderzoek gestart (verwachte oplevering zomer 2025) naar mogelijkheden voor het verstevigen van het handelingsperspectief van alle betrokkenen en de bestendigheid van het wettelijke kader. Ook de Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar de taakuitvoering van de politie bij demonstraties. In de tussentijd wordt in samenwerking met BZK ingezet op bredere bekendmaking en het actueel houden van www.demonstratierecht.nl , de digitale kennisbank voor zowel demonstranten als het lokale gezag.