Slachtoffers

Slachtoffers verdienen erkenning en ondersteuning bij het te boven komen van de gevolgen van een strafbaar feit. De afgelopen jaren zijn al verschillende slachtofferrechten geïntroduceerd, waaronder herstelrecht. Slachtsoffers ervaren daardoor een verbetering in de praktijk. Er zijn nog gericht verbeteringen nodig. De komende periode wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om broers en zussen  ook de mogelijkheid te bieden om aanspraak te maken op affectieschade. Dit wetsvoorstel zal naar verwachting eind 2025 in consulatie gaan. Ook zal in 2025 een wetsvoorstel in consultatie gaan om affectieschade in Caribisch Nederland mogelijk te maken. Ook worden normbedragen geïntroduceerd in het strafproces, zo wordt het voor rechters makkelijker om de hoogte van schadevergoeding vast te stellen zodat minder slachtoffers met schade blijven zitten.
Slachtoffers van stelselmatig psychisch geweld komen vanaf de eerste helft van 2025 in aanmerking voor een tegemoetkoming door het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In de voorschotregeling wordt in 2027 een plafond geïntroduceerd om de regeling betaalbaar te houden. De belangen en beschermingsbehoeften van slachtoffers worden bij gratiebeslissingen beter meegewogen. De positie van slachtoffers en nabestaanden in het kader van de levenslange gevangenisstraf wordt versterkt en verduidelijkt. We laten nagaan hoe hierbij een zwaarwegende stem voor slachtoffers en nabestaanden een plaats kan krijgen. De mogelijkheden voor een zelfstandig gebiedsverbod worden uitgewerkt.

We zorgen ervoor dat slachtoffers goede hulpverlening krijgen en niet telkens hun verhaal hoeven te vertellen, door verbetering van de samenwerking tussen alle partijen. Verdere versnippering van het hulpverleningslandschap gaan we tegen.